Praktische informatie

Klimaat

Het subtropische klimaat heeft een gemiddelde jaartemperatuur van 26°C en een vochtigheidsgraad van 85%. Het seizoen van de orkanen, dat heel de zone van de Caraïben aantast, loopt (officieel) vanaf het begin van juni tot ongeveer 15 november.

Documenten

  • Paspoort, minstens 6 maanden geldig na datum van vertrek.
  • Geen visum voor maximaal verblijf van een maand.
  • Vertrek of doorreis binnen een maand moeten kunnen worden aangetoond.  Indien per vliegtuig: ticket met vermelding van terugkeer of verdere reis.
  • Kinderen onder de 18 die reizen zonder hun ouders moeten ouderlijke toestemming meenemen.
  • Volwassenen die reizen met andere dan eigen kinderen, moeten ouderlijke toestemming meenemen.

Rijbewijs

Het Belgisch rijbewijs wordt aanvaard voor een verblijf van minder dan drie maanden. Een internationaal rijbewijs wordt gevraagd bij het huren van een wagen.

Betaalmiddelen

Bancontact (lokale munt) is beschikbaar in de grote steden. Travellercheques en kredietkaarten worden alleen maar aanvaard in toeristische centra. De munteenheid is de Belizaanse dollar. 1 euro is circa 2,12 BZD www.xe.com (08/03/2017)

Reisverzekering

Gelieve na te gaan of uw reisverzekering voldoende dekking biedt voor uw bestemming en manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering mogelijk vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.

Zelfs met een reisverzekering zult u  eventueel  medische onkosten zelf moeten betalen of voorschieten. U zult pas na uw terugkeer in België terugbetaald worden door uw verzekeringsmaatschappij. Gelieve eerst uw verzekeringsmaatschappij te raadplegen en de gepaste procedure te volgen. 

GSM en communicatie

Post van Belize naar de Benelux is ongeveer 10 dagen onderweg. Als u er zeker van wilt zijn dat uw post aankomt, geef dan uw brieven en kaarten zelf af bij het postkantoor.

Internationaal telefoneren kan in Belize snel en makkelijk vanuit postkantoren of telefooncellen met telefoonkaarten, maar het is wel duur. Internetcafés bieden lagere tarieven aan of mobiel bellen mogelijk is hangt af van uw abonnement en het toestel. Informeer voor vertrek bij uw provider naar de mogelijkheden en kosten. In Belize zijn de kansen gering. De internationale landennummer voor Belize is +504.

In alle steden en toeristische centra zijn internetcafés. Ook in veel hotels kun u terecht, al liggen de tarieven daar hoger.

Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulair post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Medische verzorging

In de meeste landen in Latijns-Amerika en de Caraïben wordt een snelle verspreiding van het zikavirus vastgesteld. Het virus wordt overgedragen door muggen die vooral overdag steken. Het virus veroorzaakt symptomen als koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijn, moeheid en rode ogen. Reizigers worden in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van een muggenmelk die DEET bevat, door te slapen onder een muskietennet en kleren met lange mouwen en broekspijpen te dragen.

De medische infrastructuur is weinig ontwikkeld. In alle grote steden is een hospitaal maar ernstige gevallen worden, op kosten van de patiënt, per vliegtuig overgebracht naar de Verenigde Staten. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen voor verblijf of wandelingen in de jungle!

Veiligheid voedsel en water

Het water is drinkbaar in de meeste streken van het land. Water in flessen is overal beschikbaar.

Inentingen en vaccins

Iedereen die naar Latijns Amerika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Een update van polio, tetanus en difterie is sterk aangeraden.

Voor meer informatie kan u altijd nog de website van het instituut van tropische geneeskunde raadplegen: www.itg.be