Belize stad

Belize stad 

Belize-Stad is de grootste stad en het commerciële centrum van het land. Tot 1970 was het de hoofdstad van het land maar na de vernietiging door de orkaan werd de hoofdstad landinwaarts verplaatst.

Deze multiculturele en koloniale stad is gelegen aan de Haulover Creek, de zijrivier van Belize rivier en wordt door deze ook in 2 opgesplitst. De 2 contrasterende stadsdelen zijn door de oude draaibrug Swing Bridge verbonden die tevens de middelpunt van de stad is. Het is ook de enige plaats ter wereld waar men nog werkende en handbediende draaibrug kan bewonderen. Belize city biedt zijn bezoekers een eclectische combinatie van rustieke, Caraïbische charme en bruisende moderniteit. Het straatbeeld wordt hier bepaald door onder andere kleurrijke straten, mooie koloniale huizen, groene parken en drukke winkelstraten.

Dankzij de ligging aan de Caraïbische Zee heeft Belize stad de grootste haven van het land en is tevens ook de enige cruise terminal van het land. Wij mogen natuurlijk niet vergeten dat Belize City de ideale uitvalbasis vormt om de omliggende eilandjes met duik en snorkelmogelijkheden te bezoeken of het mystieke regenwoud net buiten de stad te ontdekken.

Enkele bezienswaardigheden: 

  • Het museum van Belize
  • Swing Bridge
  • St John’s kathedraal: de oudste ‘Anglicaanse’ kerk van Midden- Amerika,  gebouwd door slaven tussen 1812-1820.
  •  Image factory: ‘the place to be’ voor kunstliefhebbers.  
  • Gouverneurshuis: dit prachtige huis was de woonplaats van Britse gouverneurs.
  • Gerechtshof: dit historisch gebouw dateert van 1926 en is nog steeds in gebruik.
  • Yarborough kerkhof
  • Fort George vuurtoren
  • Hindoe tempel

Ambergris Caye

Gelegen in het noordoosten van de Caraïbische Zee is Ambergris Caye het grootste eiland van Belize. Het heeft zijn naam te danken aan de vele stukken grijze amber die hier in het verleden aangespeld werden. Met prachtige stranden, azuurblauwe wateren, ongerepte tropische regenwouden en spectaculaire grotten is het eiland een echt paradijs voor vrijwel elke type reiziger. Dankzij de aanwezigheid van de Maya’s in het Precolumbiaanse tijdperk vindt men hier ook imposante Maya ruïnes en tempels.

Maar de echte parel van het eiland is ongetwijfeld het Barrier Reef van Belize dat op slechts 10 minuten varen van Ambergris Caye ligt. Het is namelijk op 1 na grootste koraalrif ter wereld en een echt onderwaterparadijs dat uitstekende duik en snorkelmogelijkheden aanbiedt. Het Great Blue Hole, Turneffe Islands, Shark Ray Alley, Hol Chan Marine Reserve, Mexico Rocks, Lighthouse Reef, en vele andere duikgebieden zijn allemaal perfect bereikbaar met een korte boottocht vanuit dit exotisch eiland.

Hoewel het eiland vaak San Pedro genoemd wordt, is dat technisch gezien de naam van de grootste nederzetting en de enige stad op het eiland. De eerste inwoners die zich hier tussen 1848 en 1849 gevestigd hadden, waren hoogstwaarschijnlijk vissers uit de omliggende eilanden.  Eens geliefd dorpje met kleurrijke huizen en ontspannen sfeer dat enkel door de locals gekend was begint San Pedro stilaan een op een toeristisch stadje te lijken met souvenirwinkels en strandbars. 

Caye Caulker

Ongeveer 30 kilometer ten noorden van Ambergris Caye vindt men Caye Caulker weer een exotisch paradijs op aarde. Dit klein eiland wordt omschreven als een enorme zandbank over een kolossale kalksteenplank. Het eiland is verdeeld in 2 delen door een klein kanaal. Het weinig ontwikkelde noordelijke deel bestaat voornamelijk uit mangrove en het zuidelijke gedeelte van het eiland herbergt de stad.

Minder geciviliseerd dan Ambergris Caye is Caye Caulker een oase van rust met parelwitte stranden en helderblauwe wateren. Het eiland is autovrij en de ontspannen sfeer zorgt ervoor dat dit de ideale plaats is voor mensen die graag willen uitrusten en relaxen op het strand. Daarnaast is het eiland een ideale uitvalsbasis voor snorkel- en duikavonturen in het nabijgelegen rif en onderwatergrotten. Het noordelijke deel met mangroves en een geweldige verscheidenheid aan vogels is een verleidelijke bestemming om te kajakken.

Caye Caulker Village is het dorp in het zuiden van het eiland dat ondanks de toename van het aantal toeristen zijn authentieke sfeer heeft kunnen behouden. Het is nog steeds een vissersdorp waarvan de inwoners van Mestizo-Spaanse afkomst al jaren met visvangst bezig zijn. Voor het dorp vindt men een ondiepe lagune die het koraalrif van Belize in het oosten bereikt. 

Turneffe Atoll

Turneffe Atoll is een groep van kleine Caraïbische eilandjes ten zuidoosten van het eiland Cayo Caulker. Dit prachtig natuurverschijnsel werd in 2012 als een nationaal mariene reservaat door de regering van Belize verklaard. Turneffe Atoll is het grootste in zowel de oppervlakte als de biodiversiteit in heel het Amerikaanse continent. Het water zit vol koraal, exotische vissen en grote roggen, waardoor het een droombestemming is voor toeristen die van duiken en snorkelen houden.