Cayo's

Cayo is de grootste en waarschijnlijk de meest avontuurlijke regio van Belize. Het heeft een prachtig en vooral gevarieerd landschap. Men vindt hier niet alleen weelderige regenwouden, bergen en indrukwekkende Maya-ruïnes, maar ook watervallen en ondergrondse rivieren en grotten. De regio trekt vooral natuurliefhebbers en actieve reizigers aan, maar is ook een echt paradijs voor vogelliefhebbers. Door de aanwezigheid van de Macal en Mopan rivieren zijn ook talrijke watersportmogelijkheden mogelijk.

 

San Ignacio en de omgeving

Deze stad is het hart en de ziel van de Cayo regio. San Ignacio ligt aan de westoever van de Macal rivier en vormt de uitvalsbasis voor vele populaire toeristische activiteiten. Met een positieve sfeer en vriendelijke bevolking is deze stad ook de ideale plaats om tot rust te komen of even te ontspannen na een drukke dag van activiteiten. Mensen die graag wat tijd in San Ignacio zelf doorbrengen, kunnen de populaire openluchtmarkt of vele winkels en restaurants gaan bezoeken.  

In de buurt van San Ignacio ligt de oude Maya stad Cahal Pech. Het is de oudste Maya site in Belize en werd gebouwd als residentie voor de rijke en heersende bevolking. Hoewel het vaak vergeten wordt door de toeristen, is het zeker een leuke aanrader. De site bestaat uit een bezoekerscentrum en gerestaureerde pleinen en tempels. Het ligt op een berg, hoewel de wandeling naar boven wel voor een kleine inspanning vraagt, wordt deze zeker beloond met spectaculaire uitzichten.

Ongeveer een uur rijden van San Ignacio vindt men de Actun Tunichil Muknal grot, gelegen in het regenwoud van het Tapir Mountain Natuurreservaat. Het is een unieke Maya grot waar men nog altijd de rituele offers, waaronder skeletten en aardewerk, kan terugvinden. Het bestaat uit een aantal ruimtes die deels onder het water zijn en een ritueelkamer waar de Maya’s vermoedelijk offerceremonies hebben gehouden. Het is ongetwijfeld een van de meest unieke en interessante  plaatsen in de regio.  

We mogen natuurlijk de grootste en een van de bekendste Maya sites in Belize niet vergeten. Caracol is gelegen in Chiquibui Nationaal Park aan de heuvels van het Mayagebergte, ten zuiden van de stad San Ignacio en staat zeker op een lijstje met de belangrijkste bezienswaardigheden van de regio. De site is ongeveer 200 km² groot en beschikt over een ceremonieel centrum dat via verharde wegen met externe structuren verbonden is. In totaal vindt men in Caracol meer dan 30 000 indrukwekkende bouwwerken waarvan de Caana piramide de grootste is. Deze biedt natuurlijk ook prachtige uitzichten over de omgeving.