Corozal

Corozal regio bevindt zich in het uiterste noorden van Belize en heeft door de nabijheid van Mexico een zekere Spaanse charme. Het stuk land dat zich over de baai van Corozal stad spreidt, is een van de minst bezochte plekken van het land maar daardoor zeker niet de minst aantrekkelijke.

 

Corozal stad

Slechts tientallen kilometers ten zuiden van Mexico ligt de stad Corozal, de hoofdstad van de gelijknamige regio. Deze schilderachtige en rustige stad onderscheidt zich van de andere Belizaanse steden door zijn unieke sfeer die te danken is aan de Spaanse invloeden. Dankzij zijn ligging in een kristalheldere baai was de stad in het verleden een belangrijk centrum voor de  Maya’s en hun handelsroutes.
 
De stad is relatief stil, met een goed verzorgd park in het centrum. Naast overheidsgebouwen, scholen en kerken staat een klokkentoren vlakbij het centrum. Een andere attractie is de muurschildering van Manuel Villamour in het stadhuis.
 
Enkele bezienswaardigheden:
  • Old Customs House,
  • Town Hall
  • Corozal Museum
  • Fort Barlee 
  • Clock Tower

 

Maya sites

Vanuit Corozal kan men ook de Maya sites in Santa Rita en Cerros bezoeken. Vele originele gebouwen van Santa Rita zijn niet bewaard gebleven maar twee van de vier kamers die ooit als een woonhuis zijn gebruikt, blijven intact en zijn open voor bezoekers. 
De site van Cerros gelegen aan de monding van New River is een bezoek waard voor zijn indrukwekkende locatie alleen. Men kan hier getrapte piramides, een Acropolis, twee balspelvelden, een reeks kanalen en typische woonwijken bewonderen.

 

Shipstern Nature Reserve

Niet ver van de stad Sarteneja vindt men het fantastische Shipstern natuurreservaat. De unieke ligging op de overgangszone tussen de tropische bossen en de droge Yucatan zorgt voor prachtige en bijzondere landschappen. Shipstern is ongeveer 30 km² groot en omvat onder andere savanne, moerassen en bossen.

Het reservaat is bekend vanwege de grote verscheidenheid aan vogels. Men vindt hier ongeveer 300 soorten vogels waaronder reigers, vliegenvangers, papegaaien en toekans. Het reservaat is ook de thuisbasis van grotere dieren. De toeristen kunnen hier wasberen, poema’s, herten, navelzwijnen, tapirs, krokodillen, zeekoeien alsook jaguars spotten.  

De bezoekers krijgen ook de toegang tot een klein museum en een vlindertuin in het hoofdkwartier. Daarnaast zijn er veel wandelpaden met unieke eindpunten voor diegenen die graag het reservaat beter willen verkennen.