Stann Creek

Maya gebergte

Het grootste gebergte van het land, The Maya Mountains,  bevindt zich grotendeels in de regio Stann Creek. De naam van het gebergte is te danken aan de Mayabevolking die het gebied tot op de dag van vandaag bewoont. Het grootste deel van de bergen is bedekt met het regenwoud dat de thuis is van vele diersoorten, waaronder jaguars en apen. Buiten de hoogste berg van Belize, Victoria Peak, vindt men hier ook heel veel nationale parken en reservaten met indrukwekkende fauna en flora. Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary wordt beschouwd als het meest unieke in dit gebied. Het is een plaats waar men schone natuur, wilde dieren alsook Mayacultuur kan vinden. Het park staat ook bekend vanwege de grote verscheidenheid aan vogels. Er zijn immers meer dan 300 verschillende vogelsoorten te spotten in het park.

 

Kust en vissersstadjes

De kust van de regio Stann Creek biedt enorm veel sportmogelijkheden aan voor zijn bezoekers. Vissen, zeilen, kanoën, snorkelen of duiken zijn maar enkele voorbeelden van vele activiteiten waaruit de toeristen kunnen kiezen om hun vakantie onvergetelijk te maken. Lekker ontspannen en zonnen op prachtige stranden mag natuurlijk ook niet ontbreken bij het bezoek aan de Stann Creek regio. Langs de kust vindt men ook veel kleine vissersdorpjes en stadjes die stuk voor stuk een uniek karakter en sfeer hebben.

Dangriga, vroeger bekend als Stann Creek Town, is een gezellig stadje gelegen aan de North Stann Creek River. De stad wordt bewoond door Garifuna bevolking, een etnische groep met afstammelingen van slaven en oorspronkelijke Caraïbische bewoners. Ze hebben de Caraïbische taal overgenomen maar gebruiken nog steeds Afrikaanse muziek en tradities. Het is de geboorteplaats van Punta-muziek en de stad wordt hierdoor beschouwd als de culturele hoofdstad van Belize. Dangriga is geen typische toeristische stad met veel bezienswaardigheden en winkelmogelijkheden maar is zonder twijfel een plek waar men de authentieke Garifuna cultuur kan ervaren.

Hopkins is een andere vissersstad van de Garifuna bevolking die zeker een bezoek waard is. Het is kleiner en minder ontwikkeld dan Dangriga en heeft een meer ontspannen sfeer. Het dorp wordt aanzien als het culturele centrum van de Garifuna populatie die vooral van visvangst en landbouw leeft. Omgeven door de bergen en de Caraïbische Zee heeft deze kleine stad toch heel veel potentieel. Strandliefhebbers kunnen hier heerlijk ontspannen aan de prachtige stranden en diegenen die naar avontuur zoeken, kunnen in de omliggende regenwouden en reservaten trekken.  

Placencia is een prachtig schiereiland in het zuiden van Belize dat tussen de charmante lagune en de Caraïbische Zee ligt. Dankzij fantastische zandstranden van ongeveer 25 km lang is het zeker een interessante strandbestemming. De stad zelf is verdeeld in twee delen door een landingsbaan. Het zuidelijke deel is veel drukker met veel koffiewinkels, lokale restaurantjes en de haven.