Praktische informatie

Klimaat

Canada kent extreme weersomstandigheden, zoals warme en droge zomers en winters met sneeuw- en ijsstormen. Gezien de uitgestrektheid van het land - Canada is 325 maal groter dan België en verdeeld over 6 tijdszones- verschillen de weertypes enorm.

Voor een groot deel van Canada zijn de winters lang en streng. Zo hebben de maritieme provincies een gemiddelde wintertemperatuur van -15°C en wordt in de prairieprovincies een gemiddelde wintertemperatuur van -25°C opgetekend.

In de North West Territories kan het kwik zakken tot onder -40°C. Bovendien moet men rekening houden met de zogenaamde windchill factor. Hierdoor ligt de gevoelstemperatuur flink lager. 

De wegen zijn soms moeilijk berijdbaar door sneeuwval en ijzel. Het is dus raadzaam op voorhand te informeren naar de plaatselijke weersomstandigheden en de adviezen van de lokale overheden in acht te nemen. De websitewww.weatheroffice.gc.ca   is een goede informatiebron. 

Documenten, Valuta, Communicatie 

Visa 

U vindt alle informatie over de toegang tot Canada en over visa in de rubriek reisdocumenten van deze website.

Opgelet: Belgische paspoorthouders die voor andere dan toeristische doeleinden naar Canada reizen (vakantiejob, au pair, , stage, studies,…) hebben hiervoor een werk- en/of studievergunning nodig.  Iedereen die voor andere dan toeristische doeleinden naar Canada reist, moet de  procedure volgen die op de webstek van de Canadese immigratie voorgeschreven wordt (www.cic.gc.ca). Raadpleeg zeker ook de Ambassade van Canada in Parijs waar de regionale visumafdeling gevestigd is. Informeer u vooraf en volledig over de vereiste documentatie om problemen aan de grens te vermijden.

Gelieve echter te noteren dat Belgische paspoorthouders die per vliegtuig of per cruiseschip naar de Verenigde Staten reizen (zelfs vanuit Canada) of een stopover maken in de Verenigde Staten (transitvlucht via Amerikaanse luchthaven), verplicht zijn zich tegen betaling (14 USD) te registreren in het Amerikaanse Elektronische Systeem voor Reistoestemming, met name ESTA (Electronic System for Travel Authorization - https://esta.cbp.dhs.gov  ).

Belgische paspoorthouders die over land naar de VS reizen (wagen, trein, ...), vallen niet onder de ESTA-registratieprocedure. Het wordt deze reizigers aangeraden het reisadvies voor de Verenigde Staten te raadplegen voor bijkomende informatie. 

Rijbewijs

Autobestuurders kunnen in Canada rijden met een internationaal of Belgisch rijbewijs (met Engelse vertaling). Het is aan te raden de websites te raadplegen van de Canadese provincies waar u wenst te rijden. 

Betaalmiddelen

Er zijn talloze ABM- of ATM-bankautomaten (de plaatselijke Bancontact) waar u geld kunt afhalen met uw kredietkaart of met uw Belgische bankkaart, indien deze voorzien is van de functie Maestro of Cirrus (raadpleeg uw bank). 

Het gebruik van Visa, Master Card en American Express is ruim verspreid. In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 70 344 344). 

De munteenheid in Canada is de Canadese dollar (CAD). Gelieve voor de wisselkoersen uw bank of wisselagent te consulteren. 

Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk. 

GSM en communicatiefaciliteiten

Niet-Canadese mobiele telefoons werken mogelijks niet in Noord-Amerika. Het is noodzakelijk om een telefoon met twee of meer bandbreedten te hebben. In Canada zijn er twee verschillende systemen voor mobiele telefoons: CDMA en GSM. Bell Mobility, Rogers en Telus zijn enkele belangrijke aanbieders van mobiele telefonie. 

Huisdieren

U mag huisdieren meenemen naar Canada indien ze niet langer dan 12 maanden geleden zijn ingeënt tegen rabiës. U dient uiteraard het vaccinatieboekje mee te nemen op reis. 

Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt uitsluitend verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, reisverzekeringsagent). Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Gezondheid en hygiëne

De gezondheidszorgen in Canada zijn goed, maar de kosten voor medische verzorging en/of opname in het ziekenhuis kunnen oplopen. Het is bijgevolg aanbevolen vooraf een goede reisverzekering af te sluiten die dit soort kosten en een eventuele repatriëring dekt. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen. 

Om in contact te komen met de hulpdiensten, vormt u in Canada normaliter 911. In sommige afgelegen gebieden van de provincies British Colombia, Saskatchewan, Newfoundland en Labrador is sprake van lokale noodnummers. Ook in de North West Territories, Nunavut en Yukon kan u best ter plaatse informeren naar de lokale noodnummers. U vindt uitgebreide info over geneeskundige zorgen in Canada op de volgende webstek : http://www.hc-sc.gc.ca/index-eng.php

Reizigers die in moeilijkheden geraken, dienen - in de mate van het mogelijke - zo vlug mogelijk de eigen familie te contacteren of zich in verbinding te stellen met het consulaat generaal in Montréal, het consulaat in Toronto, het dichtst bijgelegen ereconsulaat (of de Ambassade van België in Ottawa). 

Veiligheid water en voedsel 

Geen specifieke problemen. 

Inentingen en vaccins

Voor reizigers uit Europa zijn geen speciale inentingen vereist. Voor de meeste bezoekers heeft een bezoek aan Canada geen speciale gevolgen voor de gezondheid. Wees bij uitstappen in de natuur op uw hoede voor tekenbeten (ziekte van Lyme), muggenzwermen (West-Nijlvirus). 

Indien u in onzekere hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig in het buitenland verblijft, is vaccinatie tegen hepatitis A sterk aangeraden, alsook een update van polio, tetanus en difterie. Raadpleeg 6 tot minstens 2 weken voor uw vertrek de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en van de Wereldgezondheidsorganisatie voor meer gedetailleerde informatie.

Bron:Diplomatie België