Praktische informatie

Klimaat

In Colombia verschilt het weer en de temperatuur naargelang de hoogte: 
- in de bergen (bijvoorbeeld in Bogota op 2700 m) schommelt de temperatuur tussen 12°c en 15°c; 
-  op 1500m hoogte (koffiestreek) blijft de temperatuur rond 22°c; 
- aan de kust gaat de gemiddelde temperatuur van 28°c tot 35°c. Hoge vochtigheid.

Het is sterk aangeraden de webpagina van IDEAM (pronosticos.ideam.gov.co) of de lokale autoriteiten te raadplegen voordat u plannen maakt voor een reis.  

Documenten, Valuta, Communicatie

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website. Er is geen visum vereist voor verblijven van minder dan 90dagen. De immigratie ambtenaar zal bij binnenkomst van het land bepalen hoe lang u mag blijven. Het is dus aangeraden om bij uw aankomst de reden en duur van uw verblijf in Colombia goed uit te leggen.

Een visum van 90 dagen kan, onder bepaalde voorwaarden, één maal  met  maximum 90 dagen verlengd worden. U dient zich hiervoor te wenden tot een kantoor van “Migracion Colombia” In geen enkel geval kan de Ambassade tussenkomen voor een verlenging van een Colombiaans visum. In het geval dat u langer in Colombia verblijft dan wat toegelaten was door uw visum, zal u een boete aan de Colombiaanse autoriteiten moeten betalen, per overschreden dag. De ambassade  komt evenmin tussenbeide in deze materie. 

Voor meer inlichtingen omtrent visa en migratie kan U de webpagina http://www.migracioncolombia.gov.co/index.php raadplegen.

Rijbewijs

Een internationaal rijbewijs is geldig en verplicht.

Betaalmiddelen

De lokale munt is de Colombiaanse peso (COP). Alle betalingen gebeuren in COP. Er bestaan wisselkantoren waar u dollars of euro's kan wisselen. 
VISA, Mastercard, American Express, Diners en Maestro worden bijna overal aanvaard. Maestro/Bancontact kan gebruikt worden om geld af te halen aan de bankautomaten, maar u moet deze dienst aan uw bank vragen vóór uw reis buiten Europa.

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 70 344 344).

Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de uw reisverzekering voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering mogelijk vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk. 
Zelfs met een reisverzekering zult u  eventueel  medische onkosten zelf moeten betalen of voorschieten. U zult pas na uw terugkeer in België terugbetaald worden door uw verzekeringsmaatschappij. Gelieve eerst uw verzekeringsmaatschappij te raadplegen en de gepaste procedure te volgen.  
  
GSM en communicatiefaciliteiten

In de steden en dorpen  bestaat een goed netwerk van vaste telefoons, gsm en internet. In bepaalde afgelegen streken zijn de communicatiemogelijkheden beperkt en is er geen dekking van het gsm netwerk.

Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen Belgen beroep doen op de ambassades en consulaten van België, waar zij hun familie in België kunnen opbellen. Die laatste kan hen dan ook geld overmaken. Maar eerst moeten de Belgen de lokale autoriteiten (bv.politie) of andere dienstverlenende (privé) maatschappijen (bank, Western Union, enz) raadplegen. Aan de consulaire bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen middelen verder kunnen.

Wij raden reizigers aan zich kenbaar te maken bij hun aankomst in Colombia bij de Ambassade – consulaire afdeling - in Bogotá en tevens de gegevens van een contactpersoon in België te melden. 
Voor meer inlichtingen kunt u de volgende website raadplegen: 
- voor wat Colombia in het algemeen betreft, www.colombia.travel  
- of voor informatie over Bogota: www.bogota.gov.co    

Gezondheid en hygiëne

Openbare gezondheid is onder controle in de voornaamste steden en grote dorpen. Het is niet nodig om geneesmiddelen uit België mee te brengen behalve indien u een speciaal medicijn moet hebben op voorschrift van uw arts. 

Kosten/infrastructuur medische verzorging

Privé-dokters en ziekenhuizen zijn vaak duur, zelfs duurder dan in België. In de voornaamste steden is de medische verzorging kwaliteitsvol. Op het platteland kan deze gebrekkig zijn. Een verplaatsing naar een stad kan aangewezen zijn. Het is raadzaam steeds een kopie van uw ziekteverzekering op zak te hebben om de administratieve procedures vlotter te laten verlopen in geval van hospitalisatie of ongeluk. Het is ook raadzaam steeds info mbt uw bloedgroep op zak te hebben.

Veiligheid water en voedsel

Ondanks dat het feit dat kraanwater in Bogotá drinkbaar is, is het aangeraden water uit flessen te drinken. Het is veiliger geen vruchtensappen te drinken die op straat worden verkocht (vooral op warme plaatsen), evenals voedsel te kopen dat ter plaatse is klaargemaakt.

Inentingen en vaccins

Indien men reist naar de Amazonas en de Llanos Orientales of nationale parken is een inenting tegen gele koorts verplicht. De inenting dient plaats te vinden ten minste 15 dagen voorafgaande aan de reis. Goede raad over gezondheid en eventuele inentingen worden best gevraagd aan uw huisarts. Iedereen die naar Latijns-Amerika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Een herhaling van polio, tetanus en difterie kan noodzakelijk zijn.  

Wat hepatitis B betreft wordt inenting ten zeerste aangeraden.  
  
Gelieve 6 tot minstens 2 weken voor uw vertrek de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (www.itg.be ) en van de Wereldgezondheidsorganisatie (www.who.int  ) te raadplegen voor meer gedetailleerde informatie.

Malaria/Paludisme

Malaria komt voor in het Amazone-gebied en in de kuststreken. Het wordt sterk aangeraden te slapen onder een muskietennet, muggenmelk met DEET te gebruiken en een prophylactisch produkt te gebruiken voor korte trips. Afhankelijk van uw algemene toestand zal uw geneesheer de meest aangepaste behandeling aanraden.

Dengue

Dengue is een virale infectie die wordt overgebracht door muggen. Dengue komt voor in het Amazone-gebied, aan de kusstreken en in regio´s op lage hoogte (0-1000 meter) en vooral tijdens het regenseizoen. De symptomen zijn zowel hoge koorts, spier-en gewrichtspijnen als onderhuidse zwellingen. Er bestaat geen geneesmiddel. Gezien dat deze ziekte gevaarlijk en soms dodelijk is, is het belangrijk meteen een arts te raadplegen bij het vaststellen van symptomen en zich te beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van een muggenmelk die DEET bevat, door te slapen onder een muskietennet en kleren met lange mouwen en broekspijpen te dragen. Dengue komt zowel in de steden als op het platteland voor.

Reizigersdiarree

De maatregelen om reizigersdiarree te vermijden, zoals het wassen van de handen en het desinfecteren van het drinkwater, zijn essentieel. Bij de behandeling van diarree is het uiterst belangrijk dehydratatie te voorkomen  Om dehydratatie te voorkomen kan men speciale zoutoplossingen gebruiken die beschikbaar zijn bij apothekers. Het is beter anti-diarree produkten mee te brengen dan die van de locale apotheken te gebruiken