Praktische informatie

Klimaat

Costa Rica is gekend voor zijn microklimaten. De weersomstandigheden kunnen met enkele honderden meters heel verschillend zijn. Zo kan een stralend weer ineens omslaan. 

Het regenseizoen duurt van mei tot - officieel - november, echter met de klimaatsverandering van de laatste jaren kan het in december en januari ook nog behoorlijk regenen. Regenval is ook intenser waardoor overstromingen niet meer zeldzaam zijn. Hierbij komen ook overstromingen van wegen, verwoesting van bruggen door overvolle rivieren en aardverschuivingen veelvuldig voor. Bliksem komt ook veel en intens voor. Hier gelden de bekende raadgevingen zoals: schuilen en uit het water gaan als u aan het zwemmen bent. 

Het orkaanseizoen loopt officieel van mei t/m november. Hoewel Costa Rica in het verleden gespaard gebleven is van directe gevolgen van orkanen, is de invloed van staarten van orkanen wel duidelijk voelbaar geweest in de vorm van meer regenval en overstromingen. Gemiddelde regenval per jaar: 2500 mm. (in België: tussen minimum 750 en maximum 1400mm).

Indien de communicatie met het buitenland onmogelijk is, kunnen zij zich wenden tot het Belgische ereconsulaat in San José +506 2289 5048 of +506 2289 5058 en/of de ambassade van België in Panama +507 301 1438 of het noodnummer +507 6388 3961.

Voor de laatste weersontwikkelingen kunt u de volgende sites raadplegen: www.weather.com  

Documenten, Valuta, Communicatie 

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website. 

Rijbewijs 

Als toerist kunt u een auto huren en met een geldig Belgisch rijbewijs maximum 90 dagen rijden. Costa Rica erkent geen internationale rijbewijzen en worden ook niet afgeleverd aangezien het land het Internationale Verdrag inzake Wegverkeer (Wenen 1968) niet geratificeerd heeft. 

Betaalmiddelen 

Houd er rekening mee dat bij afreis 29 USD luchthavenbelasting betaald dient te worden. De munteenheid in Costa Rica is de Colon, gelieve voor de wisselkoersen uw bank of wisselagent te raadplegen. Hoewel u bij de meeste banken euro's kunt wisselen, is het handiger al met Amerikaanse dollars aan te komen omdat deze in alle nationale banken aanvaard/gewisseld worden. De wisselkoers euro/colon is meestal voordeliger bij de Banco Nacional.  Het is afgeraden met grote sommen contant geld te reizen. Kredietkaarten en dollars worden veelal geaccepteerd bij bedrijven, hotels, supermarkten en winkels. In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 70 344 344) 

Reisverzekering 

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen, vooral aangezien Costa Rica steeds meer in trek is voor avonturiertoerisme (rafting, canopy, bungy jumping) en ecotoerisme. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk. 

GSM / Communicatiefaciliteiten 

Europese GSM's zijn in Costa Rica bruikbaar. Om zeker te zijn van uw service raden wij u aan uw service provider te raadplegen. U kunt ook GSM's lokaal huren. Het is een goed idee om dit te doen, vooral als u een auto huurt. Veel autoverhuurbedrijven bieden deze service ook aan. 
In geval van diefstal of verlies van uw GSM, kunt u de volgende nummers bellen om uw nummer te blokkeren: 
Proximus: 0475/19.99.99 of 0800 1LOST 
Mobistar: 0495/19.99.99 of 0800 95 55 5 
BASE: 0485/19.99.99 of 0486/19.19.99 

Consulaire bijstand 

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulair post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen. 

Kosten/infrastructuur medische verzorging 

De kwaliteit van de medische zorg is goed in Costa Rica. Indien mogelijk is het best de voorkeur te geven aan een privéziekenhuis. Indien u bepaalde medicijnen neemt, is het best de juiste voorraad voor de duur van het verblijf bij u te hebben. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen! 

Veiligheid water en voedsel 

Het is af te raden week-, schaal-, schelpdieren of vis te eten in eetgelegenheden die niet de nodige hygiënische garantie bieden en, over het algemeen, op straat te eten. U doet er goed aan flessenwater te drinken en fruit en groenten vóór gebruik goed te reinigen. 

Inentingen en vaccins 

Iedereen die naar Latijns-Amerika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Een update van de vaccins tegen polio, tetanus en difterie is sterk aangeraden. Raadpleeg 6 tot minstens 2 weken voor uw vertrek de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (http://www.itg.be/itg/GeneralSite/Default.aspx?L=N&WPID=31&MIID=333 )  en van de Wereldgezondheidsorganisatie (http://www.who.int/countries/en/)  voor meer gedetailleerde informatie. 

Bijzondere gezondheidsrisico's 

  • Malaria 

Malaria is in Costa Rica endemisch. Het is ten stelligste aan te raden onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven. 

  • Dengue-koorts 

Dengue-koorts is een virale infectie die verspreid wordt door muggen, die vooral overdag en aan het begin van de avond steken. Dengue komt vooral voor in het regenseizoen (mei t/m november) en aan de kustgebieden. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Er bestaat geen vaccin voor. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de constatering van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een muggenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskietennet slapen, lange kledij dragen). Dengue komt voor zowel in de steden als op het platteland. Talrijke gevallen, ook van hemorragische dengue, komen voor in de provincies Guanacaste, Puntarenas en Limón. 

  • Reizigersdiarree 

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de antidiarreïca die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.    

  • Gele koorts 

Inentingen tegen Gele Koorts zijn enkel verplicht als u tot 7 dagen voor binnenkomst in Costa Rica in een Gele Koorts gebied bent geweest.  Indien u meerdere landen in Latijns-Amerika aandoet of direct uit Afrika komt, raden wij u aan contact op te nemen met het Instituut voor Tropische Geneeskunde of de Wereldgezondheidsorganisatie voor meer informatie. 

In het afgelopen jaar waren er gevallen van leptospirose (ziekte van Weil) bij toeristen. Het bleek dat deze gevallen opgelopen werden door het drinken van rivierwater bij regenwoudtochten en (white water) raften.  

  • Chikungunya 

Chikungunya is een virale ziekte die op de mens wordt overgebracht door besmette muggen.  Ze gaat gepaard met koorts en hevige gewrichtspijnen.  Andere symptomen zijn: spierpijn, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en huiduitslag. 

Deze ziekte heeft deels dezelfde symptomen als dengue, wat tot een foute diagnose kan leiden in streken waar dengue vaak voorkomt.  

Er bestaat geen behandeling voor deze ziekte; enkel de symptomen kunnen bestreden worden. 
Reizigers in chikungunyagebieden moeten een aantal elementaire voorzorgsmaatregelen nemen: insectenspray opdoen, lange mouwen en broekspijpen dragen, muskietennetten gebruiken waar muggen niet doorheen kunnen.
 

  • Rabiës 

Zwerfhonden zijn geen uitzondering. Dierenliefhebbers die geneigd zijn ze te strelen of met ze te spelen, worden aangeraden zich tegen hondsdolheid  in te enten. Antistoffen zijn niet overal beschikbaar, vaak kunnen ze enkel in de hoofdstad gevonden worden en in privéziekenhuizen. Vermijd het contact met wilde of zwervende dieren (honden, katten, vleermuizen, vossen, e.a.). In geval van een beet door een dier, is het van het grootste belang om de wonde (hoe oppervlakkig of klein ook) grondig met water en zeep te wassen, goed te spoelen en vervolgens grondig te ontsmetten. Men dient erna een arts te raadplegen om verzorgende vaccinatie te overwegen.    
  
Varia 

Houd er rekening mee dat u zich in de tropen bevindt en het best is als u bij bezoeken aan nationale (natuur)parken op de aangegeven paden blijft. Een anti allergisch middel of een hulpmiddel bij slangen- of insectenbeten (bv. Aspivenin) is geen overbodige luxe.