Praktische informatie

Klimaat
 

Cuba geniet het hele jaar door van een tropisch klimaat.

Gedurende het winterseizoen november tot april noteren we nog temperaturen tussen gemiddeld 22° - 28°.  Het is voor Cuba hoogseizoen. Het is een droog aangenaam klimaat.  Opgelet: de avonden kunnen fris zijn en vooral in de hoger gelegen berggebieden kan het kouder zijn.  In deze periode kunnen er ook tamelijke sterke winden opzetten, gepaard gaand met neerslag en een pittige zee.

Gedurende het zomerseizoen van mei tot oktober kunnen de temperaturen gevoelig oplopen, met uitschieters in juli en augustus. Typerend is de zeer hoge vochtigheidsgraad die makkelijk tussen 80 en 90% kan bedragen. Er kan sprake zijn van overvloedige regenval van augustus tot oktober. Meestal werkt dit zeer verfrissend.  Cuba deelt soms ook in de klappen wanneer er een orkaan over de Caraïben trekt. Ze hebben echter als geen ander een voorbeeld van hoe je dit effectief en vlug moet aanpakken.

Documenten, Valuta, Communicatie


Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website. 

Rijbewijs

Het Belgisch rijbewijs wordt normaal gezien aanvaard in ieder verhuuragentschap. 

Betaalmiddelen
 

Cuba kent twee munten.  Er is enerzijds de lokale peso.  In deze munt wordt het loon van de Cubanen uitgekeerd.  Ook hun basisproducten kunnen ze met deze munt aankopen.  Deze is echter in praktijk niet veel waard. Er is ook nog de CUC.  Dit is de Convertibele Peso. Deze wordt ook de toeristenpeso genoemd.  Deze munt geeft hen toegang tot de echte consumentenprodukten.  Dit is ook de reden waarom Cubanen graag met toeristen in contact komen.  

In België kan je vooraf geen Cubaans geld aanschaffen.  Je dient dit ter plaatse te doen in banken, bij officiële wisselkantoren, aan recepties van hotels.  Ze wisselen Euro's in CUC.  Opgelet bij het afrekenen altijd bij de les blijven!  Je kan ook met VISA geld afhalen.  Men rekent zoals steeds kosten aan voor het afhalen met Visa.  Opgelet GEEN Amerikaanse betaalkaarten.  Deze worden niet aanvaard.

De CUC volgt de koers van de dollar.  1 CUC is circa 0,80 eurocent waard.

OPGELET : Cash automaten zijn bijzonder zeldzaam en vooral in het binnenland moeilijk te vinden.  Om niet teveel Cubaans geld op zak te hebben, voorzie je best dat je wisselt in de grotere steden.

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 70 344 344). 

Wissel uw deviezen niet met een particulier die u in de plaats van CUC gewone lokale peso's wil ruilen. Hij zal trachten u te overtuigen dat je met deze munt gewoon in Cuba kan betalen.  Niks is echter minder waar.  

Eens in Belgïe kan je je Cubaans geld niet meer omwisselen. Houd hier mee in uw budget.  Je dient op de luchthaven nog wel 25 CUC te betalen om Cuba te kunnen verlaten.

Reisverzekering

Sinds 1 mei 2010 is de voorlegging van een medische reisverzekering bij aankomst in Cuba wettelijk verplicht. 

Reisverzekeringen van Amerikaanse maatschappijen of van maatschappijen die de financiële afwikkeling van een verzekeringsdossier laten verlopen door een in de VS gevestigde vertegenwoordiging worden niet aanvaard. 

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Hou er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk. 

Het is tevens goed om te verifiëren voor uw vertrek of de verzekeringsmaatschappij een samenwerkingsovereenkomst heeft afgesloten met de Cubaanse verzekeraar Asistur (lijst beschikbaar op diens website www.asistur.cu ); in afwezigheid van een dergelijke overeenkomst kan de dienstverlening van Asistur enige vertraging oplopen. 


GSM en communicatiefaciliteiten 

De GSM-systemen (900 MHz) van de meeste operatoren (Belgacom, KPN Orange, Mobistar en Proximus) werken in Cuba. In het algemeen is de communicatie met Europa moeilijk en zeer duur. Ook het internet werkt niet of zeer traag in het binnenland. Sms verkeer is mogelijk aan het normale tarief.

Er bestaan enkele cybercafés, voornamelijk in de grotere steden en hotels.  
  
Huisdieren

U mag Cuba binnenkomen met een huisdier (hond, kat,..) op voorwaarde dat U een volledig ingevuld en geldig gezondheids- en vaccinatiecertificaat uitgegeven door de bevoegde autoriteiten van land van herkomst kunt voorleggen. De vrijstelling van quarantaine wordt verleend aan de grens door de medico-veterinaire overheid op basis van de documenten, land van herkomst en algemeen gezondheidsstaat van het betrokken dier.  
  
Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen. 

Kosten/infrastructuur medische verzorging

Er zijn twee ziekenhuizen in Havana die specifiek dienstverlening verzorgen voor buitenlanders.  Cuba heeft zeer goede artsen en specialisten.  Momenteel zijn ze ook gestart met "medical trips".  Het gaat om plastische chirurgie, tandprotheses, oogoperaties.  Die worden aangeboden in een volledig pakket inclusief transfers, overnachtingen, ingreep en nabehandeling.

Indien u graag informatie hieromtrent hebt kan u ons steeds contacteren.

Het is noodzakelijk en verplicht naar Cuba te reizen met een geldige ziekteverzekering om niet alleen de kosten (die soms hoog kunnen oplopen) te dekken, maar tevens aldus te beschikken over een verzekeraar die de logistieke aspecten kan afhandelen met de lokale Cubaanse partner Asistur. 

Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen! 

Inentingen en vaccins 

Geen enkele vaccinatie is verplicht. Iedereen die naar Latijns-Amerika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Een update van polio, tetanus en difterie is sterk aangeraden. Raadpleeg 6 tot minstens 2 weken voor uw vertrek de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en van de Wereldgezondheidsorganisatie voor meer gedetailleerde informatie. 

Bijzondere gezondheidsrisico's 

Dengue-koorts is een virale infectie die verspreid wordt door de Stegomyia mug, die vooral overdag en aan het begin van de avond steekt. Dengue komt vooral voor in het regenseizoen in Cuba. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Er bestaat geen vaccin voor. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de vaststelling van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een muggenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskietennet slapen, lange kledij dragen). Dengue komt voor zowel in de steden als op het platteland. 


Tijdens en net na de regenmaanden, oktober en november in het bijzonder, is er verhoogd dengue-gevaar. De autoriteiten nemen hiertoe gepaste maatregelen (algemene berokingscampagnes), doch goede insectenbescherming blijft aangewezen.