Havana

HAVANA

Eén van Cuba's mooiste steden, er heerst een broeierige sfeer, ambiance, oldtimers, muziek, prachtige koloniale gebouwen.  Kortom een must om je tour te starten.  Je wordt onmiddellijk ondergedompeld in het Cuba van weleer.  "Open your mind" en je voelt je thuis in deze mooie stad. 

De tijd lijkt gestopt in de fifties, het is een combinatie van vergane glorie die er net voor zorgt dat het een heel aparte sfeer creëert.  De straten gonzen van bedrijvigheid, de oldtimers domineren het straatbeeld. Het is een kleurenspektakel in een unieke stad. En wanneer de avond valt, komt Havana pas echt tot leven.  De beroemde Malecon waar vele inwoners van Havana samenkomen, in het zomerseizoen om de warmte in de huizen te ontvluchten, maar vooral om muziek te maken, een fles rum te drinken met hun vrienden en veel plezier te maken.

Havana deel ik zelf op in Oud Havana en Modern Havana.  Modern is echter een relatief woord in Cuba. 

Modern Havana - de wijk Vedado

Het startpunt van deze wijk is ongetwijfeld  "Plaza de la Revolucion" of het plein van de revolutie.  Hier prijken de drie Cubaanse helden op de muur : Fidel Castro, Che Guevara en Cienfuegos.  Hier heeft Fidel tal van begeesterde en lange speeches gegeven voor de Cubanen.

Hier bevindt ook de meer dan 100 meter hoge Marti-toren. José Marti was een dichter, schrijver en voor alle Cubanen een ware nationale held.  

De Malecon, een boulevard van 7 km langs de zee (De straat van Florida) hoort bij Havana zoals peper bij zout.   Het is ook de trots van Havana. In onze stadstour voorzien we ook een prachtige rit langsheen de Malecon en de ganse Vedado wijk met een prachtige oldtimer.

We vergeten evenmin 5th Avenida;  dit was ooit de wijk van de rijke Amerikanen en de villa's die hier staan zijn daarvan stille getuigen. Vandaag de dag zijn het bijna allemaal ambassades.  De straatnummering is nog steeds intact en het "dambord"systeem met nummers en letters is analoog met dit in de Verenigde staten.

Je vindt hier juweeltjes van "vergane" paleizen die nu systematisch ..gerestaureerd worden.  Ook op de Malecon worden de historische gebouwen en huizen aangepakt.  Het verloopt op zijn Cubaans...traag maar wel met oog voor details en in harmonie met de geschiedenis en de omgeving.

Oud Havana - Habana Vieja

Het vroeger ommuurde deel van de stad Habana Vieja wordt stukje bij stukje opgeknapt.  In 1982 heeft de Unesco daarvoor geld beschikbaar gesteld en nu begin je werkelijk resultaat te zien. Men wil dit deel aanpassen met hotels, restaurants, scholen, musea enz. Het was een meerjarenplan, er is al veel gerestaureerd maar het is nog lang niet af.   Hier en daar moet je nog langs steigers, toch is dit niet hinderlijk. Habana Vieja is en blijft een zeer fraai deel van de stad.  

Bij een wandeling  zie je soms smeedijzeren hekken voor de ramen, de guardavecinas; deze waren vroeger van hout en nu zie je meer en meer dat ze in de oorspronkelijke staat hersteld worden.  Nog typisch zijn de deurkloppers in de vorm van een hand, de typische straatnaamborden van pastelkleurige tegels, de smalle straatjes en vooral zijn kleurrijke bevolking.  

Er zijn echter ook wijken die in een zeer bouwvallige staat zijn.  Hier gaat het om straten waar geen "Unesco" steun is en waar de restauratie geen prioriteit is.

Enkele hoogtepunten :

Plaza de la Catedral: In 1704 kregen de Jezuïeten toestemming hier een kleine missiekerk te bouwen.  Later werden er twee zijvleugels aan het kerkje toegevoegd en in de 18e eeuw de mooie eenvoudige barokgevel.  De beelden die de buitenkant sierden, zijn er niet meer, de nissen zijn leeg.  Binnen zijn ook de meeste beelden weg.  Ze zijn vervangen door schilderijen, kopieën van Europese meesters als Rubens, Murillo. Het plafond en het altaar zijn mooi, maar het is vooral de lichtinval die zo bijzonder is.

Plaza de Armas: bereikbaar via de Calle San Ignacio.

Calle Obispo: hier vindt u een heel rijtje mooie gerestaureerde huizen en winkels

Palacio de los Capitanes Generales, ook wel het Museo de la Ciudad genoemd (ligt links van Plaza de Armas) Twee Spaanse architecten bouwden de prachtige, laat-barokke gouverneurswoning (1791).  Het gebouw diende tot 1967 als raadhuis en nu is het een interessant museum.  De grote klokken bij de ingang zijn afkomstig van suikerrietplantages; ze werden gebruikt om de slaven aan het werk te roepen. 

Op de begroeide patio steekt  het witte beeld van Columbus fel af tegen het tropisch groen. Dit museum is zeker een aanrader.

La Bodeguita del Medio:  de roemruchte stamkroeg van Ernest Hemmingway, hier kan je één van de meeste gekende Cubaanse cocktails proeven: "DE MOJITO".