Pinar del Rio

Pinar del Rio, het westelijk staartje van Cuba, heette in kapitalistische tijden Cinderella, zo verwaarloosd was deze provincie.  Het was de provincie met de hoogste kindersterfte.  Dat is nu drastisch veranderd. 

Het is één van de mooiste provincies van Cuba.  De tocht erheen  vanaf Havana is fascinerend, vooral 's middags, met tegenlicht.  Even buiten Havana wordt het land vlak.  Sinaasappel-en grapefruitboomgaarden flankeren de weg.

Dikbuikpalmen staan als rare lappenpoppen in het land, hun bladerkruin als toefjes haar op een lappenhoofd recht overeind.

Nadien ziet u de blauw wazige bergketen, de Sierra de los Organos.

Misschien wel het mooiste stukje natuurschoon van heel Cuba is de tot de Sierra de Los Organos behorende Valle de Vinales.  Geen enkel Cubaans strand, bos of gebergte kan landschappelijk gezien tippen aan dit wonderbaarlijke meesterwerk van moeder aarde.

Van Pinar del Rio gaat de kronkelige weg omhoog naar Vinales.  Carretera de los Borrachos, 'dronkemansweg' noemen de Cubanen deze route.  "Elke honderd meter stopten de stratenmakers, dan moesten ze een slok rum nemen!".

Tussen de bomen, achter een groot kleurig portret van Che Guevara, glinstert het grote meer El Salto.

Vanuit een iets hoger gelegen locatie is het bijzondere landschap van de vallei van de Vinales goed te overzien.

In de vallei, staan Bohio's, of puntige raamloze drooghutten voor de tabak. Hoewel deze vallei en de bijzondere planten en grotten bij San Vincente op zich al heel apart zijn, is het belangrijkste van de provincie te vinden in de Vuelta Abajo, de streek tussen het stadje Pinar del Rio en de plaatsjes San Luis en San Juan y Martinez (een wonderschoon landschap) : fel groene tabaksvelden tegen donkergroene ceders, afgewisseld met een huizenhoge palm of een drooghut.