Santiago de Cuba

Eigenlijk telt Cuba slechts één metropool nl. Havana, want de urbane nummer twee van het land Santiago de Cuba, is eerder een veredeld dorp, alhoewel het meer dan 350.000 inwoners telt.

Het aan de oostkust gelegen Santiago staat namelijk bekend als de "zwartste en vrolijkste" en meest Caraïbische stad van Cuba.

Alles verloopt hier veel gemoedelijker dan in het jachtige Havana. De mensen zijn er zeer gastvrij, open en behulpzaam.  Er wordt ook gezegd dan enkel de Santiagueros de kunst van het dansen en zingen als geen ander verstaan.

De stad werkt op veel toeristen als een magneet, die zijn bezoekers op mysterieuze wijze aan zich bindt.

De stad biedt toeristen ontelbaar veel bezienswaardigheden  waaronder : oude kerken en stadspaleizen, pittoreske steegjes en pleinen, een dierentuin, een beroemde kazerne, een levendige haven en tal van musea. Wil je dit alles echt "proeven", dan heb je minsten vier dagen nodig.

Bezienswaardigheden

De blikvanger van Santiago is het centrale Parque Céspedes, het vroegere Plaza de Armas.  Op dit romantische plein zitten en lopen altijd tientallen mensen. (opletten: er zijn hier vervelende verkopers, die de toeristen rum of sigaren willen aansmeren of geld willen wisselen. Gewoon doorlopen is de boodschap).   Aan het park liggen verschillende bezienswaardigheden, zoals de spierwitte Basilica Metropolitana, een zeer mooie barokke kathedraal met een lange geschiedenis

Casa Velazquez (ligt aan de Felix Pena-kant van het park), de vroegere woning van de eerste Cubaanse gouverneur.  Het pand is opgetrokken in  Moors-Andalusiche stijl in  de periode 1516-1530.  Het is het oudste woonhuis van Cuba plus één van de oudste "Europese" bouwwerken van heel Latijns-Amerika. Het herbergt ook het Museo del Ambiente Historico Cubano, met een aantal stijlvolle meubels en vazen uit de 17e t/m 19e eeuw.  Ook de primitieve smeltoven uit de 16e eeuw is nog intact.

Rond het park liggen ook nog twee populaire drankgelegenheden waar je iets kan drinken. (Casa de Thé en het elegante hotel Casa Granda in de Heredia)

Andere bezienswaardigheden buiten het Parque Cespedes

Tussen het plein en de havenboulevard Avenida Jesus Menendez strekt zich een heel netwerk van smalle steile straatjes uit waarvan de Padre Pico met zijn enorm lange trappenreeks het fotogeniekst overkomt.

Museo del Carnaval: Herdia 303, hier wordt het beroemde carnaval van Santiago belicht aan de hand van maskers, poppen, gewaden, muziekinstrumenten en foto's.

Museo Emilio Bacardi: museum gesticht door de beroemde rumfabrikant en burgemeester van Santiago de Cuba.  Het museum bezit een gevarieerde collectie waaronder schilderijen van Cubaanse meesters, mummies, archeologische vondsten

Mooie pleinen zoals het intieme Plaza de Dolores en het drukke Plaza de Marte.

Moncadakazerne, deze werd in 1953 als eerste grote daad van verzet bestormd door Castro.  Deze kazerne is nu een school voor jonge kinderen, maar een deel van het complex fungeert als museum.

Enkele bezienswaardigheden rond Santiago de Cuba

Het pelgrimsoord El Cobre,  de Granjita Siboney en het natuurpark van Gran Piedra

Even buiten Santiago, vindt u het ten zuidwesten gelegen Castillo del Morro, dat officieel Castillo de San Pedro de la Roca heet en dan van 1640 dateert.

Het uitzicht over de baai van Santiago en het eilandje Cayo Granma is subliem.