Trinidad

In het zuidwesten van de provincie Sancti Spiritus ligt een plaatsje waar de tijd heeft stilgestaan: Trinidad.

Deze koloniale stad aan de voet van het Escambraygebergte is in feite één groot openluchtmuseum, met tientallen kerken, musea en woonhuizen.  De straten van het centrum zijn geplaveid met grote kasseien, en gemotoriseerd verkeer is er vrijwel nihil. Koetsiers, geitenhoeders en fietsers daarentegen zie je des te meer.

Bezienswaardigheden

Hoewel het centrum van Trinidad als bouwkundig ensemble een zeer hoge esthetische waarde bezit, zijn er vrij weinig concrete bezienswaardigheden.  De aangenaamste manier om de stad te verkennen is dan ook het maken van een niet doelgerichte voettocht langs de vele historische panden die de lokale pleinen en straatjes omzomen.

Op je stadswandeling door Trinidad mag je één plein hoe dan ook niet overslaan: het imposante Plaza Mayor, waar de koloniale gebouwen worden opgeluisterd door rijzige koningspalmen en paarse bougainvilles.  Dit is het meest gefotografeerde en tevens het drukst bezochte plekje van de hele stad .  Je kunt hier beter niet 's ochtends komen, want dan wemelt het hier van toeristen.  In de namiddag is het Plaza Mayor een oase van rust en dan kun je hier volop genieten van de sfeer van de koloniale tijd.

Het mooiste bouwwerk aan het plein is de Santisima Trinidad, een barokke kerk uit de 18e eeuw.  Als je met je rug naar dit gebedshuis staat, heb je een uitstekend zicht op de aflopende Plaza Mayor.

In totaal liggen er rond het Plaza Mayor vier verschillende musea:

Museo de Arquitectura Colonial: foto's en tekeningen van het vroegere Trinidad

Museo Romantico: antieke en typische meubels

Museo Arqueologia Guamuhaya: Precolombiaanse vondsten uit de regio

Museo de Alejandro de Humboldt: natuurhistorisch museum

San Franciscokerk , thans het Museo de la Lucha contra bandidos (Batista-gezinden)

Museo Historico Municipal: geschiedenis van de stad

De schilderachtige vissersdorpjes Casilda en La Boca  (liggen op 4 en 8 km van Trinidad)

Tussen Trinidad en Sancti Spiritus ligt de Valle de San Luis, ook wel Valle de los Ingenios geheten. In dit dal stonden in de 19e eeuw meer dan veertig suikerfabrieken. Hier vindt u ook één van de best bewaarde bouwwerken nl. Torre Iznaga, een wachttoren die gebruikt werd om de zwarte slaven op de plantage in het oog te kunnen houden.  Het uitzicht vanop deze hoge toren is meesterlijk.