Praktische informatie

Klimaat

Doordat Mexico zo groot is, kent het diverse klimaten. Niet alleen de grootte, maar ook de verschillende hoogtes en de invloed van de omliggende oceanen zorgen voor verschillende klimaten. Over het algemeen zijn er in Mexico drie klimaatzones te onderscheiden: een hete, een gematigde en een koude zone.

De warme zone bevindt zich in de kustgebieden, de laaggelegen streken van het binnenland met de moerassen en in de tropische wouden. Gemiddeld komen de temperaturen in deze gebieden nauwelijks onder de 25 graden. In de warmste periode (mei, juni, juli) kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 40 graden.

De gematigde zone omvat het gebied tussen 750 en 1800 meter boven zeeniveau. Het is een subtropische zone met gemiddelde temperaturen tussen 17 en 23 graden en kille avonden waarin de temperatuur onder de 15 graden kan zakken.

De koude zone bestaat uit het gedeelte van Mexico boven de 1800 meter. Het betreft Mexico-stad en andere regio's in het centrale gedeelte van het land. Deze zone heeft een gematigd tot subtropisch mild klimaat, met gemiddelde temperaturen van overdag 22 en ’s nachts 10 graden.

Over het algemeen is de beste reistijd voor Mexico de periode van oktober tot mei in het droge seizoen. Ook tijdens het regenseizoen kun je Mexico prima bezoeken, de neerslag valt in deze periode namelijk veelal in de vorm van korte hevige buien en de rest van de dag is het dan droog. Wel is het in deze periode vaak erg warm en vochtig.

Documenten

Er is geen visum vereist voor een verblijf van maximaal 90 dagen. U moet wel in het bezit zijn van een paspoort dat geldig is gedurende het verblijf, met minimaal één lege visumpagina.

Rijbewijs

Een Belgisch rijbewijs is voldoende om een auto te huren.

Betaalmiddelen

De munteenheid van Mexico is de Mexicaanse peso (MXN), onderverdeeld in 100 centavos. Bankbiljetten zijn er van 1000, 500, 200, 100, 50 en 20 peso. Munten zijn er van 10, 5, 2 en 1 peso evenals van 50, 20 en 10 centavos. Voor een euro ontvangt u ongeveer 21,5 peso, voor een dollar 20,3 peso (Februari 2017). Kijk voor de wisselkoers op www.xe.com.

Reisverzekering

Gelieve na te gaan of uw reisverzekering voldoende dekking biedt voor uw bestemming en de manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering mogelijk vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.

Zelfs met een reisverzekering zult u  eventueel  medische onkosten zelf moeten betalen of voorschieten. U zult pas na uw terugkeer in België terugbetaald worden door uw verzekeringsmaatschappij. Gelieve eerst uw verzekeringsmaatschappij te raadplegen en de gepaste procedure te volgen. 

GSM en communicatie

Het landnummer van Mexico is +52. Om internationaal te kunnen bellen dient u altijd eerst 00 en dan het landnummer ingeven. In Mexico is 4G beschikbaar, opgelet voor de roamingkosten! Veel hotels, restaurants, bars en luchthavens bieden wifi aan.

Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulair post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Medische verzorging

Neem een kleine reisapotheek mee op uw rondreis door Mexico met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.

Handig om mee te nemen op reis naar Mexico is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Er is ook vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd moet worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts en apotheek.

Veiligheid voedsel en water

Kraanwater kunt u in Mexico beter vermijden. Wees voorzichtig met habanero, een hete chilipeper.

Inentingen en vaccins

Hoewel inentingen voor Mexico niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties u  nodig heeft, hangt af van het soort reis en het gebied dat u bezoekt. Voor meer informatie raadpleeg www.itg.be.

Zika

Op dit moment heerst in een groot gedeelte van Midden en Zuid Amerika het zogenaamde Zika virus. Dit virus wordt verspreid door muggen (dezelfde muggen die ook het dengue virus verspreiden). Het Zika virus is voor alsnog voor volwassenen niet gevaarlijk gebleken maar kan voor zwangere vrouwen mogelijke complicaties opleveren.