Centraal Mexico

Mexico is enorm groot en de toeristen bezoeken vaak enkel het zuidelijke deel van het land. Dit is jammer omdat ook Centraal Mexico enorm veel te bieden heeft.

Mexico-stad

Mexico-stad is een fascinerende stad die haar bezoekers verleidt met eindeloze mogelijkheden. Men kan de stad beschrijven als een combinatie van koloniale gebouwen, moderne wolkenkrabbers, kleurrijke markten, een heerlijke keuken en een bruisend kunstleven.  Veel van de meest bezochte toeristische attracties in de stad zijn geconcentreerd in het historische centrum.

Plaza de la Constitucion: door de lokale bevolking ook Zócalo genoemd. Het is het belangrijkste plein van de stad waar men mooie historische bezienswaardigheden zoals de Kathedraal, het Nationaal Paleis en de oude Azteekse tempelruïnes van Templo Mayor kan vinden.

Paleis voor Schone Kunsten: Dit prachtige witmarmeren paleis met imposante Art-Deco gevel is het belangrijkste opera-en concertgebouw van Mexico-stad. Binnen vindt men geweldige muurschilderingen van bekende kunstenaars en op de vierde verdieping vindt u het Nationaal Museum voor Architectuur.

Alameda Park: Een paar blokken ten noorden van het Paleis voor Schone Kunsten, bevindt zich Plaza Garibaldi, één van de beste plaatsen in Mexico City om live mariachi-muziek te horen.

Roma en Condesa: Dit zijn de twee hipste en meest originele wijken van de stad. La Condesa is uitgegroeid tot een trendy wijk met een stijlvol nachtleven, designer boetieks en prachtige parken. Tijdens de Gouden Eeuw van de Mexicaanse cinema was de wijk een thuisbasis van vele filmsterren. De wijk Roma is bekend voor zijn vele kunstgalerijen. Beide wijken bieden uitstekende shoppingmogelijkheden.

Nationaal Museum voor Antropologie: Voor de kenners is dit het beste museum van Mexico-stad. Hier ontdekt u alles over de inheemse culturen en samenlevingen van Mexico. Het museum is gevestigd in een prachtig paleis in het park Chapultepec.

Bovendien is Mexico-stad ook de perfecte uitvalbasis om de indrukwekkende archeologische site Teotihuacan te bezoeken. Hier vindt u de reusachtige zonnepiramide en de maanpiramide die uit de Pre-Colombiaanse tijd stammen.

Guanajuato

Zo’n 370 km ten noorden van Mexico-stad bevindt zich een andere koloniale stad, Guanajuato. Het is een oude mijnstad waar tot de dag van vandaag zilver wordt uitgehouwen. Typerend voor Guanajuato zijn de pastelkleurige huizen met typische balkonnetjes en sfeervolle pleintjes.

Plaza de la Jardín de la Unión is een centraal plein waar men veel restaurantjes en cafés vindt. De straatartiesten zorgen voor een unieke sfeer en rondom het plein liggen de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Teatro Juárez: Direct aan de Plaza de la Jardin de la Unión bevindt zich Teatro Juárez, het koninklijke theater gebouwd in de 19de eeuw. De buitenkant van het gebouw is rijkelijk versierd met zuilen, koperen kapitelen en lantaarnpalen. 

Museo Diego Rivera: Guanajuato is de geboortestad van Diego Rivera, de partner van Frida Kahlo. Het museum ter ere van deze beroemde kunstenaar is gevestigd in zijn geboortehuis.

Andere attracties zijn:

  • Universidad de Guanajuato
  • El Pípila monument
  • Zilvermijn La Valenciana
  • Het Mummiemuseum

Guadalajara

Het is de tweede grootste stad van Mexico en de plaats waar de traditionele mariachimuziek, sombrero’s, Mexicaanse rodeo en tequila ontstaan zijn. De stad heeft heel veel te bieden aan zijn bezoekers. Het stadscentrum met de 16e-eeuwse kathedraal, Victoriaans muziekpaviljoen, fonteinen uit koloniale tijden en gezellige pleinen staat niet zonder reden op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Overige bezienswaardigheden in Guadalajara:

  • Hospicio Cabañas
  • Templo Expiatorio
  • Universidad de Guadalajara
  • Estadio Jalisco

In Centraal Mexico kan u niet alleen de koloniale steden bezoeken maar ook prachtige landschappen en natuurverschijnselen.

Niet ver van de hoofdstad bevinden zich twee indrukwekkende vulkanen die nog steeds actief zijn. Iztaccihuatl en Popocatépetl maken deel uit van de Trans-Mexicaanse Vulkanengordel, ook wel de Sierra Nevada genoemd. Popocatépetl is met zijn 5246 meter hoogte de grootste berg in Mexico.

In Grutas de Tolantongo in de provincie Hidalgo vindt men El Paraiso Escondido, het verborgen paradijs. Het domein bestaat uit 45 waterbaden en kleine watervalletjes. Aan de andere kant van het reservaat bevinden zich ook indrukwekkende grotten waar je in kan zwemmen.