Praktische informatie

Klimaat en meteorologische fenomenen 
Het regenseizoen duurt van mei tot en met november. Het wordt gekenmerkt door overvloedige regenval, die belangrijke overstromingen kan veroorzaken, alsook door hevige stormen en soms, verwoestende orkanen. Bliksem komt ook veel en intens voor. Hier gelden de bekende raadgevingen, zoals schuilen en uit het water gaan als u aan het zwemmen bent. Het wordt reizigers aanbevolen zich ter plaatse te informeren vooraleer een uitstap te doen en het advies van de plaatselijke overheden nauwgezet op te volgen. Voor de laatste weersontwikkelingen kunt u de volgende site raadplegen: www.weather.com . Het wordt sterk aangeraden regelmatig lokale weerberichten te raadplegen om u ervan te vergewissen of uw geplande reisroute nog mogelijk is. Hevige regen veroorzaakt immers overstromingen en aardverschuivingen die de wegen soms onbegaanbaar maken. 

Frequente natuurrampen
Nicaragua ligt in een actief seismisch en vulkanisch gebied. Tot op heden zijn aardschokken of vulkaanuitbarstingen, noch de intensiteit hiervan voorspelbaar.  

Zou zich een ramp of onvoorziene gebeurtenis voordoen, dan wordt van de reizigers verwacht dat zij zo spoedig mogelijk contact opnemen met hun gezinsleden of naaste vrienden in België om hen op de hoogte te brengen van hun toestand. Indien nodig, kunt u contact opnemen met het Belgische Ereconsulaat te Managua op het nummer +505 2222 3202, +505 2222 5632 en/of de ambassade van België in Panama +507 301 1438, 301 1437 of het noodnummer +507 6388 3961. 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be

Documenten, Valuta, Communicatie

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website. 

In geval van diefstal of verlies van uw paspoort, dient u onmiddellijk aangifte te doen bij het dichtstbijzijnde politiebureau. 

Een voorlopig paspoort kan zeer snel afgeleverd worden, maar het ereconsulaat is wel verplicht eerst toestemming voor afgifte van het paspoort te vragen aan de ambassade van België in Panama. Het voorlopig paspoort  wordt niet geaccepteerd voor een reis óf doorreis, door de Verenigde Staten zonder visum. Het is mogelijk een visum voor de VS in het voorlopig paspoort te plaatsen.  Dit proces is omslachtig en duur (zie: http://nicaragua.usembassy.gov/) . Het is ook niet altijd gegarandeerd dat u uw visum op tijd zal krijgen.   Het is dan ook aangeraden om de voorkeur te gevenaan vluchten die niet over de VS gaan. Een reisverzekering die de kosten dekt verbonden aan de diefstal van een paspoort (zoals bijvoorbeeld de aankoop van een nieuw vliegbiljet) is aangewezen. 

Op de website van de ambassade van België in Panama vindt u meer informatie over wat u kunt doen in het geval van diefstal. 

Een gewoon paspoort (geldigheid: 7 jaar) kan persoonlijk aangevraagd worden op een beroepspost (Panama Stad of Mexico Stad zijn de dichtstbijzijnde), en enkel op voorwaarde dat u niet meer bent ingeschreven in België. 

Rijbewijs
Als toerist kunt u een auto huren (en rijden) met een geldig Belgisch rijbewijs tot een maximum van 60 dagen. 

Luchthavenbelasting
Als het niet bij het vliegbiljet betaald is, dient bij uitreis een luchthavenbelasting van USD 45, betaald te worden. Daarnaast moet ook een toeristenkaart en aankomsttaks betaald worden, ten belope van 13 USD. 

Betaalmiddelen
In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 70 344 344). De munteenheid in Nicaragua is de Córdova. Gelieve voor de wisselkoersen uw bank of wisselagent te raadplegen. Naast de Córdova is de Amerikaanse dollar een algemeen aanvaard betaalmiddel. Euro's kunt u best bij banken wisselen. Kredietkaarten worden in de meeste winkels en in de horeca aanvaard. 

Reisverzekering
Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Hou er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Aangezien wij aanraden naar een privéziekenhuis te gaan indien u medische verzorging nodig heeft, is een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) absoluut noodzakelijk. 

GSM en communicatiefaciliteiten
Een Belgische GSM kan in Nicaragua gebruikt worden. In geval van diefstal of verlies van uw GSM, kunt u de volgende nummers bellen om uw nummer te blokkeren: 
Proximus: 0475/19.99.99 of 0800 1LOST 
Mobistar: 0495/19.99.99 of 0800 95 55 5 
BASE: 0485/19.99.99 of 0486/19.19.99 

Consulaire bijstand
In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen. 

In Nicaragua is geen ambassade of beroepsconsulaat van België gevestigd. De bevoegde Belgische ambassade voor Nicaragua is gelegen in Panama Stad. Er is wel een Belgisch ereconsulaat in Managua.  Ereconsulaten hebben evenwel minder bevoegdheden. 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren viawww.travellersonline.diplomatie.be

Kosten/infrastructuur medische verzorging 

Zou u medische zorg nodig hebben, is het best een privéarts of -ziekenhuis te bezoeken. Deze opties zijn duurder, maar ook veel sneller. Een goede reisverzekering/internationale ziekteverzekering is daarom geen overbodige luxe. Indien u bepaalde medicijnen neemt, is het best de juiste voorraad voor de duur van het verblijf bij u te hebben, met een marge voor reserve Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen! 

Veiligheid water en voedsel 
Het is beter om geen week-, schaal-, schelpdieren of vis te eten in eetgelegenheden die niet de nodige hygiënische garanties bieden. Eten op straat wordt afgeraden. Vooral gedurende het regenseizoen  (van mei tot en met november) dient men beducht te zijn voor amoeben en andere parasieten die in het water leven. U doet er goed aan flessenwater te drinken en fruit en groenten goed te wassen. In Managua is het kraantjeswater drinkbaar. 

Inentingen en vaccins
Iedereen die naar Latijns-Amerika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Een update van de vaccins tegen polio, tetanus en difterie is sterk aangeraden. Raadpleeg 6 tot minstens 2 weken voor uw vertrek de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde  (http://www.itg.be/itg/GeneralSite/Default.aspx?L=N&WPID=31&MIID=333 ) en van de Wereldgezondheidsorganisatie (http://www.who.int/countries/en/)  voor meer gedetailleerde informatie. 

Malaria
Malaria is in Nicaragua endemisch. Het is ten stelligste aan te raden onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven. 

Dengue-koorts
Dengue-koorts is een virale infectie die verspreid wordt door muggen, die vooral overdag en aan het begin van de avond steken. Dengue komt vooral voor in het regenseizoen (mei tot en metnovember). Symptomen zijn hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Er bestaat geen vaccin voor. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de vaststelling van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een muggenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskietnet slapen, lange kledij dragen). Dengue komt voor zowel in de steden als op het platteland. 

Reizigersdiarree
Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratatie primordiaal. Ter preventie van dehydratatie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de antidiarreïca die in lokale apotheken verkocht worden; deze zijn meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk.    
  
Leptospirose
Verschillende gevallen van Leptospirose werden gesignaleerd, vooral tijdens het regenseizoen.    
  
Rabiës
Zwerfhonden zijn geen uitzondering. Dierenliefhebbers die geneigd zijn ze te strelen of met ze te spelen, worden aangeraden zich tegen hondsdolheid (Rabiës) in te enten. Antistoffen zijn niet overal beschikbaar, vaak zijn ze enkel in de hoofdstad en in privéziekenhuizen beschikbaar. Vermijd zoveel mogelijk het contact met wilde of zwervende dieren (honden, katten, vleermuizen, vossen, e.a.). In geval van een beet door een dier, is het van het grootste belang om de wonde (hoe oppervlakkig of klein ook) grondig met water en zeep te wassen, goed te spoelen en vervolgens grondig te ontsmetten. Men dient erna een arts te raadplegen om verzorgende vaccinatie te overwegen.