Praktische informatie

Klimaat

Panama kent slechts twee seizoenen: zomer en winter.  De winter, die loopt van juni tot november, is het regenseizoen. Dit betekent hevige en intense stortbuien en veelverkomende overstromingen.  Bijgevolg is dit niet de beste tijd om Panama te bezoeken. 

Vanwege de beschermde ligging ten opzichte van het Caraïbisch gebied maken orkanen geen kans om Panama te bereiken. Ook natuurgeweld zoals overstromingen, aardverschuivingen, tornado's en aardbevingen komen vrijwel nooit voor in Panama.

Om op de hoogte te blijven van het weer, kunt u de volgende site raadplegen: www.weather.com

Documenten, Valuta, Communicatie 

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website. 

In geval van diefstal of verlies van uw paspoort, dient u onmiddellijk aangifte te doen bij het dichtstbijzijnde politiebureau. U kunt vervolgens bij  de ambassade in Panama City een voorlopig paspoort aanvragen (met een geldigheidsduur van 6 maanden).  Een voorlopig paspoort wordt niet geaccepteerd voor reis, of doorreis, door de Verenigde Staten zonder visum! Een gewoon paspoort kan persoonlijk aangevraagd worden op de ambassade of  in België. 

Rijbewijs 

Als toerist kunt u een auto huren (en besturen) met een geldig Belgisch rijbewijs voor een maximumperiode van 90 dagen

Huisdieren 

Het is tamelijk gemakkelijk om huisdieren binnen te brengen in Panama. Wel moeten alle verplichte vergunningen en vaccinatiebewijzen in orde zijn.  Bij aankomst op de luchthaven moeten de dieren  onderzocht worden door een dierenarts, die slechts op bepaalde uren aanwezig is. Als u aankomt op de luchthaven na de werkuren van de dierenarts, dan zal uw dier op de luchthaven moeten blijven tot de volgende dag, of tot na het weekend. 

Betaalmiddelen 

De munteenheid in Panamá is de Amerikaanse dollar of Panamese Balboa. Gelieve voor de wisselkoersen uw bank of wisselagent te raadplegen. Euro's kunt u best bij banken wisselen. Kredietkaarten worden in de meeste winkels en in de horeca aanvaard. 

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 70 344 344). 

Reisverzekering 

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Hou er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Aangezien wij aanraden naar een privéziekenhuis te gaan indien u medische verzorging nodig heeft, is een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) absoluut noodzakelijk.

GSM en communicatiefaciliteiten 

Een Belgische GSM kan in Panama gebruikt worden. In geval van diefstal of verlies van uw GSM, kunt u de volgende nummers bellen om uw nummer te blokkeren: 
Proximus: 0475/19.99.99 of 0800 1LOST 
Mobistar: 0495/19.99.99 of 0800 95 55 5 
BASE: 0485/19.99.99 of 0486/19.19.99

Consulaire bijstand 

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen. 

Kosten/infrastructuur medische verzorging 

Zou u medische zorg nodig hebben, is het best een privé-arts of -ziekenhuis te bezoeken. Deze opties zijn duurder, maar ook veel sneller. Een goede reisverzekering/internationale ziekteverzekering is daarom geen overbodige luxe. Indien u bepaalde medicijnen neemt, is het best de juiste voorraad voor de duur van het verblijf bij u te hebben. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen! 

Inentingen en vaccins 

Iedereen die naar Latijns-Amerika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Een update van de vaccins tegen polio, tetanus en difterie is sterk aangeraden. Raadpleeg 6 tot minstens 2 weken voor uw vertrek de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde  (www.itg.be ) en van de Wereldgezondheidsorganisatie (www.who.int)  voor meer gedetailleerde informatie. 

Veiligheid water en voedsel 

Hoewel het water drinkbaar is in Panama Stad, Colón en David, is het misschien toch beter om flessenwater te drinken.  Het eten dat verkocht wordt op straat wordt afgeraden evenals de consumptie van zeevruchten in plaatsen die niet beschikken over alle hygiënische voorzieningen. 

  • Malaria 

Er is enkel malaria in de jungle van Darien, niet in de rest van het land. Het is dus niet nodig om malariapillen in te nemen voor vertrek. 

  • Dengue

Het aantal gevallen van dengue stijgt. Dengue is een virale infectie en wordt overgedragen door de Stegomyiamuggen  die voornamelijk tijdens de dag en in het begin van de avond steken. Dengue komt vooral voor in het regenseizoen. Symptomen zijn: een hoge koorts, spier- en gewrichtspijnen en mogelijks huiduitslag. Er bestaat geen vaccin voor. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de constatering van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een muggenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskietennet slapen, lange kledij dragen). 
Dengue komt zowel voor in de steden als op het platteland. 

  • Reizigersdiarree 

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. 

  • Gele koorts 

Er zijn geen gevallen meer van gele koorts in Panama.  Het is dus niet nodig om zich daarvoor te laten inenten.