Praktische Informatie

Klimaat

De zomermaanden liggen hier tussen december en april. Dan is het tussen de 25° en 35° Celsius. Wanneer het voor ons zomer is, zal het daar winter zijn en dan zijn de temperaturen tussen de 15° en 20° Celsius.

Documenten

Er is  geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen. U moet wel:

  • In het bezit zijn van een paspoort dat geldig is gedurende het verblijf, met minimaal één lege visumpagina.
  • In het bezit zijn van een bewijs van retourvlucht of een vlucht naar de volgende bestemming.

Rijbewijs

Een Belgisch rijbewijs is voldoende om een auto te huren.

Betaalmiddelen

Peruviaanse Sol, meervoud: soles (PEN), onderverdeeld in 100 céntimos. Er zijn munten van 10, 20 en 50 céntimos en 1,2 en 5 nuevo Sol. Er zijn biljetten met de waarden van 10, 20, 50, 100 en 200 Nuevos Soles. Het is raadzaam om dollarbiljetten in kleine coupures mee te nemen.  Zorg ervoor dat de dollarbiljetten puntgaaf zijn en van na 2004. Een klein scheurtje is vaak al reden om het biljet ongeldig te verklaren. Contante euro’s en Amerikaanse dollars kunt u wisselen bij banken, casas de cambio (wisselkantoren) en hotels. Creditkaarten worden in de duurdere winkels en hotels geaccepteerd.

Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de reisverzekering voldoende dekking biedt voor uw bestemming en manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering mogelijk vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.

Zelfs met een reisverzekering zult u  eventueel  medische onkosten zelf moeten betalen of voorschieten. U zult pas na uw terugkeer in België terugbetaald worden door uw verzekeringsmaatschappij. Gelieve eerst uw verzekeringsmaatschappij te raadplegen en de gepaste procedure te volgen. 

GSM en communicatie

Internationaal bellen kan vanuit telefooncellen of telefoonkantoren (locutorios), waarvoor u een telefoonkaart (tarjetas telefónicas) nodig heeft. In Peru is de kaart van Telefónica bij de meeste cellen bruikbaar. Informeer voor het bellen welke code u moet gebruiken als u naar een andere stad of naar het buitenland wilt bellen. Het internationale landennummer voor Peru is + 51 en voor België +32. Heeft u een simlockvrij toestel, dan is het voordelig om ter plaatse een SIM-kaart met beltegoed aan te schaffen bij een telefoonwinkel van Movistar, Claro of Entel.

Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulair post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Medische verzorging

Het is aangeraden om in Zuid-Amerika onder een muggennet te slapen en muggenwerende middelen aan te brengen op het lichaam. Dit omdat ziektes zoals ziekte van Chagas, het Zika Virus, dengue en knokkelkoorts overgedragen worden door muggen. Deze ziektes zijn voorkomend in het zuiden van Amerika. Een vaccinatie tegen de gele koorts is aangeraden wanneer u het land bezoekt. Voor meer informatie kan u altijd nog de website van het instituut van tropische geneeskunde raadplegen: www.itg.be

Als u vanuit België met het vliegtuig vertrekt en landt op hoogtes boven de 2500 meter, zoals in Cusco of La Paz, krijgt uw lichaam geen tijd om zich aan de ijle lucht aan te passen. In eerste instantie merkt u alleen dat u sneller gaat ademen, maar de ochtend na aankomst is de kans groot op barstende hoofdpijn en misselijkheid. Hoogteziekte ofwel ‘soroche’, is geen leuk begin van de vakantie en u moet er op een reis naar Peru of Bolivia serieus rekening mee houden. We raden aan niet rechtstreeks naar de Andes te vliegen maar een route via lager gelegen gebieden te nemen.

Veiligheid voedsel en water

Het is niet raadzaam het water in Peru uit de kraan te drinken. Overal is water in flessen te koop. Agua con gas is water mét bubbels en agua sin gas is water zónder bubbels.

Inentingen en vaccins

Een vaccinatie tegen de gele koorts is aangeraden wanneer u het land bezoekt. Voor meer informatie kan u altijd nog de website van het instituut van tropische geneeskunde raadplegen: www.itg.be