Utah

Wie droomt er niet van om een lange rit te paard te maken, gestoken in laarzen met sporen en een Stetson op het hoofd terwijl je galoppeert langs majestueuze rode en okerkleurige rotsen? -This is the place-, u bent in het stenen hart van Amerika, waar de natuur heer en meester is. Utah ... de staat van landschappen met duizenden kleurschakeringen, van grootse natuur uit beroemde westerns... De 45e staat van de Unie, die vernoemd is naar een indianenstam: de Ute. Vandaag de dag is dit een oase van rust en populair bij liefhebbers van weidse landschappen. Het zuiden van de staat is legendarisch, een wonder van uitgestrektheid en kleuren.

Bryce Canyon is een erg mooi voorbeeld van het werk van moeder natuur. Als in een amfitheater van stenen kantwerk, ziet u hier een show die u vast en zeker nooit zult vergeten! dit enorme gebied waar sedimentair gesteente gekleurd wordt door oxiden van ijzer en mangaan, werd in 1928 uitgeroepen tot een nationaal park. Vooral de avonden met hun prachtige zonsondergangen lenen zich ervoor om Bryce Canyon te ontdekken vanaf Sunset Point. Bent u er in de ochtend, ga dan naar Sunrise Point voor het beste uitzicht en zie de zon opkomen aan de horizon van dit prachtige landschap.

We gaan verder naar Zion. Dit is een gebied van grote vlakke platen met diepe groeven die ontstaan zijn door de afvoer en bevriezing van water en waar de gele akelei groeit. Een 1,7 km lange tunnel die zich aan de North Fork Virgin River bevindt die ongeveer 13 km stroomopwaarts langs de Zion Canyon Scenic Drive loopt.

Hier vindt u een natuurlijk amfitheater, de tempel van Sinawava, waar u de parkeerplaats vindt waarvandaan u ook het pad kunt nemen dat toegang tot de Narrows biedt. Zoals de naam al zegt is dit een smal pad, op sommige plekken niet meer dan 10 meter breed, geflankeerd door prachtige rode zandstenen kliffen van 5 tot 600 meter hoogte die maken dat de zon op slechts een paar momenten van de dag door kan dringen tot op de bodem. Ga vervolgens oostwaarts langs de Grand Staircase Escalante National.

Het park omvat een immens plateau waarop zich een gigantische natuurlijke stenen trap uitstrekt die gevormd is door sedimentair gesteente in alle kleuren en waarvan de treden afdalen naar het lager gelegen Lake Powell. Het gebied is verdeeld in drie grote regio's. In het westen ligt de Grand Staircase, in het centrum het Kaiparowits Plateau en tenslotte in het oosten de Escalante Canyons. Het geheel wordt in het zuiden begrens door U.S. Route 89 die Page met Kanab verbindt en in het noorden door route 12 tussen Boulder en Bryce Canyon. Twee secundaire wegen lopen vanaf route 12 naar het zuiden van Cottonwood Creek naar Canonville en van Escalante naar het centrale plateau. Een derde loopt van Boulder naar het gebied ten oosten van de canyons. Het is aan te raden om u zich te laten informeren over de staat van deze wegen alvorens u zich hierop waagt, om te voorkomen dat u geconfronteerd wordt met een onbegaanbaar stuk. Deze plek werd in 1996 uitgeroepen tot National Park. Het is een paradijs voor wandelliefhebbers. Als u er bent aarzel dan niet om op verkenning te gaan, het zal u blijvende herinneringne opleveren.

U bereikt vervolgens het zuivere en heldere water van het kunstmatige stuwmeer Lake Powell, waar andere adembenemende natuurparken op u wachten. 

Verder naar het noorden, langs de Waterpocket Fold, een 160 km lange plooi in de aarkorst die zich van noord naar zuid uitstrekt, bevindt zich Capitol Reef National Park. Hoewel minder druk bezocht, is dit park zeker niet te missen! Sterker nog, het park getuigt van een lange, turbelente geschiedenis. In het hart van deze geologisch zeer roerige regio, richten monolieten en kale rotspunten zich op in een werveling van kleuren. 

Een beetje verder naar het oosten komt u in het wildste van alle grote parken van het Amerikaanse Westen: Canyonlands National Park. Bereid u voor om dit park van de overtreffende trap te ontdekken . Ga op zoek naar bekende landschappen, immensen horizonten, even kleurrijk als gevarieerd en reusachtige rotsen. Het deed Edward Abbey na een bezoek vrezuchten ";.. de pracht van het landschap, de perfectie van de stilte..." U bent hier ver weg van de drukte van de Grand Canyon en het immense, lege landschap strekt zich voor u uit. U bent aan het einde van het einde van de wereld. Geniet van deze zeldzame sensatie want de nationale parken van Utah zijn erg populair. Zo is Arches National Park een stuk minder rustig en verwelkomt een groter aantal bezoekers. Arches National Park ligt ten noorden van Moah (het 'Mekka' van alle outdoor activiteiten) aan de rand van de stad en bevat talrijke bijzondere rotsformaties en - uiteraard - een groot aantal natuurlijke bogen (arches), waaraan het park zijn naam ontleent. De wilde bloemen en de wortels van de jeneverbes groeien in de spleten van het rode zandsteen Entrada die de structuur van het gesteente vormen. Ook vindt u hier Landscape Arch, de grootste natuurlijke stenen boog ter wereld, die als toppunt van fragiele kunst in alle tijdschriften te bewonderen valt die over de schoonheid van het Westen schrijven. 

Neem de tijd om in het doolhof van de Fiery Furnace rond te dwalen, maar houd genoeg kracht over om vanaf Walfe Ranch naar de kers op de taart en de ster van het park te wandelen: Delicate Arch. 

Toch is Utah ook trots vertegenwoordigd door een stad, Salt Lake City, met bergen op de achtergrond en uitkijkend over het Great Salt Lake, De hoofdstad werd gesticht op 24 juli 1847 door Brigham Young, de opvolger van Joseph Smith, stichter van de Kerk van Jezus Christtus van de Heiligen der Laatste Dagen, ook wel de Mormonen genoemd. Aangekomen bij de rand van het meer, aan het hoofd van een kleine groep van 143 mannen, sprak Brigham Young de woorden: 'This is the place." Sinds die tijd is de invloed van de Mormonen overal in de stad en in het bijzonder rond het Historic Temple Square te merken, waar u de Salt Lake Temple van buiten kunt bewonderen en kan gaan luisteren naar een orgelconcert in de Tabernacle, tenzij u de voorkeur geeft aan de prestaties van het 'Mormon Tabernacle Choir' dat een wereldwijde reputatie heeft opgebouwd. Een volle culturele kalender en een uitzonderlijke omgeving zijn genoeg reden om kennis te willen maken met deze stad die in 2002 gastheer van de eerste Olympische Winterspelen van het derde millennium was. 

Utah, een werkelijk uitzonderlijke Amerikaanse staat...